
اینکه تمایل ما ایرانیان به داشتن کسبوکار شخصی به طرز فاحشی از متوسط اصناف به افراد بسیار بیشتر است نیازی به توضیح ندارد و در اینجا قرار نیست به ارزشداوری و مقایسه دو رویکرد کارمندی یا کارآفرینی بپردازم اما میخواهم هشت موردی که به نظر من برای راهاندازی کسبوکار شخصی باید حتما به آنها فکر را مطرح کنم و تقاضا کنم تا به آنها فکر نکردهاید دست به شروع هیچ کسبوکاری نزنید:
١- چه کاری حالتان را خوب میکند.
بر اساس تئوری یونگ یکی از بزرگترین روانشناسان جهان، ما از زمان تولد تا مرگ چند مرحله را برای رشد و بلوغ را پشت سر میگذارین. در این خصوص قبلا نوشتهام و بنای تکرار ندارم اما آنچه در آن تئوری به کارمان میآید این است که طبیعی است که ما تا قبل از ورود به نیمهی دوم عمر که از سیوپنج سالگی آغاز میشود مشاغل و تجربیات مختلفی را پشت سر گذرانده باشیم اما کمکم باید تکلیف خودمان را با آنچه او خودواقعی میخواند روشن ساخته باشیم. برای مثال یک آدم برونگرا برای شغلی مانند حسابداری مناسب نیست و پشت میز نشینی و انجام یک کار روتین او را افسرده میکند کما اینکه یک آدم درونگرا برای شغلی مانند بازرگانی یا فروش که نیازمند مذاکره و جلسات با آدمهای گوناگون است مناسب نیست! پس اولین کاری که باید انجام دهیم خودشناسی و شناختن ویژگیهای شخصیتی است. یکی از معروفترین مدلها مدل امبیتیآی است.
٢- تصمیمتان از یک معنا برمیآید یا یک عقده؟
بداخلاقی یا حماقت مدیرتان برای شروع یک کسبوکار کافی نیست. البته در مفهوم روانشناسی عقده مانند زبان عمومی متضمن بار منفی نیست اما شروع یک کسبوکار آنهم با مشکلاتی که در پی خود دارد بدون داشتن یک معنای درست و حسابی مانند حسی است که برای تخلیه خشم بعد از مثلا شکستن یک گلدان یادگاری باقی میماند. برای تخلیه خشمتان از رییس احمقتان بازیهایی که به طور مجازی امکان مشت و لگد به مشابه او را فراهم میکند را انتخاب کنید و خودتان را در مخمصه و تبدیل به کسی شبیه به او نیاندازد. برای شروع یک کسبوکار نیاز به یک معنای روشن دارید! آدمی که از مهماننوازی لذت نمیبرد چه معنایی را در شروع یک کسبوکار مربوط به رستورانداری دنبال میکند؟ یا آدمی که از کمک به دیگران لذت میبرد قطعا معنای متفاوتی از کسی که این روحیه را ندارد تجربه میکند. در این خصوص قبلا چند مطلب (با عنوانهای میخواهی باقی زندگیات را به فروختن آب شکر بگذرانی، یا این شانس را داشته باشی که دنیا را عوض کنی؟ و کارآفرین محترم آیا اطمینان دارید که این کسب و کار و توسعه آن، حال شما را بهتر می کند؟ ) نوشتهام و بنای توضیح بیشتر در اینجا را ندارم اما یک جمله به خاطرتان باشد! باید آن کار ارزش کل سختی که بعداً خواهید داشت را داشته باشد! و الا ورود به کسبوکار بیمعنی از شما یک آدم بهتر نمیسازد و جهان را حتی ذرهای پیش نمیبرد.
٣- در انجام آن کار نسبت به دیگران چه مزیتی دارید؟
اگر یک کار را امروز یکی دیگر همزمان با شما شروع کند و با هم هیچ تفاوتی ندارید به هیچوجه وارد آن نشوید! اینکه فلانی یک فلافلی یا آبمیوهفروشی زده است و کسبوکار خوبی دارد برای شروع یک کسبوکار کافی نیست. شما اگر نیاز جدیدی را پیدا نکردهاید یا اگر به نیازی قدیمی پاسخ بهتری نمیدهید نباید کسبوکاری را شروع کنید. اولین کاری که بعد از پاسخ به دو پرسش قبلی این است که رقبایتان را پیدا کنید و خودتان را با آنها مقایسه کنید. تا نمیدانید به چه نیازی و چقدر بهتر از بقیه پاسخ میدهید لطفا وارد آن نشوید.
۴- یک کسبوکار از نقطهی قوت شما شروع میشود نه از فرصتهای بازار صرف!
آنقدر این پرسش از من شده است که جملهی بالا یک پاسخ آماده است! هرکس به منمیگوید که پولی دارد و نمیداند در چه کاری به جریان بیاندازدش به طعنه به او میگویم تا هنوز تواناییهایش را کشف نکرده است با احترام به هیچ کاری! اینکه مردم از هرچه بزنند از شکمشان نمیزنند دلیلی برای اینکه بروید یک ساندویچی بزنید نمیشود و در نقطهی مقابل اینکه یکچهارم رستورانها سال گذشته ورشکست شدهاند نیز مانعی برای افتتاح آن نیست!!
۴- چارهای ندارید جز اینکه از حساب و کتاب سر در بیاورید!
وقتی قرار است برای خودتان کار کنید به این معناست که بتوانید سرمایه جور کنید، سرمایه را به کار بیاندازید و بتوانید طلب بستانکارانتان را، اجارهی جایتان را و حقوق پرسنلتان را بدهید! اگر به اصطلاح کسبوکارتان توجیه نداشته باشد به زودی به یک سوهان روح تبدیل میشود و به غلط کردن میافتید! لازم نیست برای ایجاد یک کسبوکار دورهی امبیای شریف را گذرانده باشید اما لازم است بدانید که نقطهی سربهسر تان کجاست و قرار است هزینههایتان را از کجا تامین کنید. تا یادم نرفته برای محاسبه نقطهی سربهسر یک خط بکشید! در صورت هزینههای ثابت (هزینههایی که ربطی به فروشتان ندارد و مجبورید چه بفروشید و چه نفروشید پرداختشان کنید) را در صورت بگذارید و در مخرج درصد سود خالصتان را بعد از کسر هزینههای مرتبط را بگذارید! به زبان ساده اگر مثلا ۱۰ میلیون هزینهی ثابت دارید و سود خالصتان بعد از کسر سایر هزینههای متغیرتان ۳۰ درصد است باید حداقل ۳۰ میلیون بفروشید تا بدون ۱ ریال سود از پس هزینههایتان بر آیید. از بعد از سی میلیون هر ریالی که میفروشید سیدرصدش سود شما خواهد بود.
۵- به برنامهای نیاز دارید که با آن بتوانید از تحلیل کسبوکارتان سردربیاورید!
اگر کارتان را دوست دارید، در مقایسه با دیگران در انجام آن برتری و مزیت دارید، کموبیش میدانید که کسبوکارتان توجیه دارد باید بدانید که نقاط حساس کسبوکارتان کجاست و چگونه باید آن را تحلیل کنید! طولانی شدن این یادداشت اجازه نمی دهد جزییات آن را برایتان در این جا توضیح دهم اما برای پاسخ به این پرسش مقدر و البته فربه مفهومی با عنوان خودتحلیلگری را برساختهام که میتوانند جزییات هشت مرحله آن را در سایتم ملاحظه بفرمایید. خلاصه بدون برنامه وارد هیچ کسبوکاری نشوید! بدون اینکه بدانید که سرنوشت این کسبوکار در پنج سال آینده چیست!
۶- چشمانداز داشته باشید!
چشمتان را ببندید! به پنج سال بعد فکر کنید. فرض کنید همه چیز بر وفق مرادتان پیش رفته! با خودتان صادق باشید! از جایگاهی که در آن روز قرار دارید راضی هستید!؟ فرض کنید مثلا استارتاپ خودتان را راه انداختهاید! اینکه باید روزی ۱۰ ساعت و حتی جمعهها و روزهای تعطیل کار کنید ارزشش را دارد. فرض کنید به مدیر ارشدی که همیشه آرزویش را داشتید ارتقا یافتهاید. ببینید البته با چشم باز، بودن در این جایگاه ارزشش را دارد! به عبارت دیگر برای کسبوکار آرمانیتان چشمانداز تعریف کنید و ببینید رسیدن به آن چشمانداز بعد از این همه سختی حالتان را بهتر کرده یا نه!
٧- تکلیف مدل جامع کسبوکارتان را روشن کنید.
یک اصطلاحی داریم با این عنوان که اول چاله را بکنید بعد مناره بازدید. یک مثل معروف هست که میگوید اگر در زیرزمین خانهتان یک تله موش عالی بسازید به زودی از آن سوی دنیا سر درمیآورد! شما باور نکنید من به چشم دهها کارخانه سراغ دارم که بهترین و گرانترین خطوط تولید روز جهان را خریدهاند اما تعطیلند. تا نمیدانید قرار است محصولتان چگونه به مشتری برسد دست به کار نشوید!
۸- کیفیت ادراک شدهی مشتری از واقعیت آن مهمتر است.
برای هر پدر و مادری بچهی خداناکرده پایینتر از حد نرمال نیز نابغه تلقی میشود. در کسبوکار هم همینگونه است! هیچ ماستبندی باور ندارد که ماستش ترش است! تا فرق بین کیفیت و کیفیت ادراک شده از سوی مشتری را درک نکرده باشیم کسبوکارمان به جایی نمیرسد. تحقیقات نشان میدهد حتی ترشح بزاق مردم برای دو محصول یکسان ولی با دو برند متفاوت تغییر میکند لطفا و حتما جایتان را از دارندهی یک کسبوکار به مشتری تغییر بدهید و در خصوص تجربه خرید محصول (کالا یا خدمت) اظهار نظر فرمایید. برای این کار لازم است که تکنیکهای متقاعد کردن را نیز بلد باشید. در این پست ۶۰۰ دقیقه آموزش فروش یا هنر متقاعد کردن را با مدلی که آن را با عنوان مبارزات خلاصه کردم به صورت رایگان به اشتراک گذاشتم و میتوانید در راه یا زمانها پرت روزانه آن را گوش دهید. مطمئن هستم به کارتان خواهد آمد!
سلام
و ممنون از انتشار مطلب خوب بالا
با مواردی که ذکر کردید بعنوان آیتمهای پایه ای در ورود به عرصه کارآفرینی یا عدم ورود آن بنده موافقم.
ولیکن در موفق شدن یا نشدن – توضیح: موفقیت به معنای علنی شدت تصورات ذهنی- در کسب و کار راه اندازی شده از عنصر شانس غفلت نشود.
عنصری که لزوما در محاسبات، ادراک توان شخصی، دیدگاه مالی، فرصت شناسی ، فرصت سازی، برنامه ریزی، اجرای صحیح و تحلیل swot جای نمیگیرد ولیکن از نگاه بنده ۷۰ درصد از موفقیت در کارآفرینی تحت تاثیر واقعیتی بنام شانس است.
و در مطالب فوق شما از نگاه بنده به ۳۰ درصدی از عوامل اثر گذار موفقیت در کارآفرینی اشاره فرمودید که در قدرت انسان برای تحلیل و تشخیص است.
سلام
از توجه و اظهار نظر شما سپاسگزارم.
با فرمایش شما موافقم. در تکسبوکهای مدیریتی کاملا به مقولهی شانس اشاره شده است. برای مثال من جایگزین یک مدیر میشود که موفق نبوده است از قضا قیمت آن کالا به دلایلی افزایش پیدا میکند و اقبال و تقاضا زیاد میشود و عملکرد من تحت الشعاع قرار میگیرد.
من در پستها معمولا به قضا و قدر و شانس و اقبال و بداقبالی اشاره نمیکنم و معمولا پوزیتیویسمی مینویسم.
عالی بود دکتر.
مسیر کسب و کار شخصی سختیهای خیلی زیادی داره. آدم باید اولش تکلیفش رو با خودش مشخص کنه که میتونه تحمل کنه یا نه
ی دوستی دارم که صاحب ی کسب و کاره، میگفت اون اواسط کار ب جایی رسیدیم، که نمیدونستیم از کی پول قرض کنیم و کسی هم دیگه نبود، از هرکس بگی پول قرض کرده بودیم.
از توجه و اظهار نظر شما سپاسگزارم.
کاملا موافقم و همانطور که اشاره کردم بدون یک معنا و انگیزهی قوی ورود به عرصه کسبوکار شخصی گیر افتادن در یک مخمصه است.
بسیار عالی
سپاسها
Thanks for sharing your thoughts on g which. Regards
This page definitely has all the information and facts I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.
Wonderful beat ! I would like to apprentice at the same
time as you amend your site, how could i subscribe for
a blog website? The account aided me a applicable deal.
I have been a little bit familiar of this your broadcast offered bright clear idea
certainly like your website but you have to check the spelling
on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome
to inform the truth then again I’ll certainly come back
again.
Thankfulness to my father who told me concerning this website, this weblog is genuinely awesome.
At this time it appears like Expression Engine is the preferred blogging platform out there
right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?
Pretty! This has been an incredibly wonderful article.
Thank you for providing this information.
I think this is among the most significant information for me.
And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The
site style is ideal, the articles is really nice :
D. Good job, cheers
Spot on with this write-up, I really believe
this website needs much more attention. I’ll probably be returning to see
more, thanks for the info!
Heya excellent website! Does running a blog similar to this take a large amount of work?
I’ve very little expertise in coding however I had been hoping to
start my own blog soon. Anyways, should you have any
ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off subject but
I simply had to ask. Appreciate it!
Great blog you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same
topics discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the
same interest. If you have any suggestions, please let me
know. Appreciate it!
Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site,
how can i subscribe for a weblog website?
The account aided me a appropriate deal. I had been tiny bit acquainted
of this your broadcast offered brilliant transparent idea
If you are going for finest contents like I do, simply go to see this web page daily since it presents quality contents, thanks
Hurrah, that’s what I was searching for, what a material!
existing here at this website, thanks admin of this web page.
Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
Any suggestions would be greatly appreciated.
Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures
aren’t loading correctly. I’m not sure why but
I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and
both show the same results.
Please let me know if you’re looking for a article writer
for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset.
If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some
content for your blog in exchange for a link back to mine.
Please send me an email if interested. Thanks!
Hi, this weekend is good designed for me, for the reason that this moment i am reading this fantastic
informative paragraph here at my house.
It’s really very complex in this full of activity
life to listen news on Television, therefore I just use world wide web for that reason, and take the latest news.
Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great author.
I will remember to bookmark your blog and will eventually come back down the road.
I want to encourage you to continue your great work,
have a nice holiday weekend!
If some one wants expert view concerning blogging and site-building after
that i suggest him/her to pay a quick visit this weblog,
Keep up the nice job.
Thank you, I have recently been looking for information approximately this subject for ages and
yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line?
Are you positive in regards to the source?
I’m excited to discover this great site. I want to
to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely really liked every part of it and i also have you book-marked
to look at new stuff on your blog.
Excellent post however , I was wanting to know if you could
write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
Thanks!
عالی استاد عزیزم
عالی
شما بهترین هستید