در برنامه ی زنده ای از شبکه سحر به زبان ساده با استفاده از مدلهای روز جهان که در کسب و کارها استفاده می شود در پی آن هستیم که به خانواده ها در مدیریت اقتصاد (منابع) خانواده کمک شود. در جلسه پنجم این برنامه با استفاده از مفهوم الگوی مصرف کوشیده شد که به ضرورت توجه به آن و یافتن الگوی صحیح مصرف به خانواده ها راهکارهای عملیاتی ارائه گردد.
الگوی مصرف به زبان آدمیزاد
نعیم ابراهیمیان
خانواده ای روغن جامد مصرف می کند. خانواده ای دیگر روغن مایع استفاده می کند. خانواده ای را نیز می توان یافت که ترکیبی از روغن جامد یا مایع استفاده می کند. علاوه بر این تفاوتها در انتخاب نوع محصول، میزان مصرف در خانوادههایی با سلیقه مشابه گاهی بسیار متقاوت است. این تفاوت ها را می توان در کالاها و یا حتی خدمات دیگر نیز مشاهده نمود. به زبان ساده، به این تفاوت در ترکیب کمی و کیفی اقلام مصرفی شامل کالا یا خدمات الگوی مصرف گفته می شود. همانطور که از آن توضیحات و این تعریف برمیآید، هرگاه از الگوی مصرف سخن گفته می شود، لاجرم سه مولفه در کالاها و خدمات گوناگون به میان می آید:
۱- نوع محصول مصرفی: روغن مایع و روغن جامد در گروه روغن.
۲- سطح مصرف: مانند این که خانواده ای ماهیانه ۲ قوطی روغن مایع استفاده می کند.
۳- ترکیب: مانند این که خانواده ای ماهیانه ۱ قوطی روغن مایع و یک حلب روغن جامد یا به جای روغن از چیز دیگری استفاده می کند.
الگوی مصرف از آن جهت که در به کارگیری منابع گوناگون تاثیرگذار است از موضوعات پراهمیت در اقتصاد خرد و کلان و بتبع با اهمیت در مدیریت اقتصاد خانواده است. در سطح کلان تغییر الگوی مصرف هم برای افراد و خانواده ها، هم برای دولتها و هم حتی برای نسلهایی که هنوز به دنیا نیامده اند اولا و بالذات متصور و بعد بسیار تاثیر گذار و حائز اهمیت است. وقتی از الگوی مصرف سخن می گوییم این پرسش طنین انداز می شود که مثلا در همین مثال روغن، چه میزان مصرف روغن صحیح است و مصرف کنونی ما در مقایسه با الگوی صحیح مصرف روغن چقدر فاصله دارد؟ نکته حائز اهمیت دیگر این است که سرانه اختصاص یافته از درآمد ماهیانه خانواده یا در سطح کلان کل مخارج کشور به موضوعات مندرج در الگوی مصرف نمایانگر فاصله آن با آنچه باید باشد است. مثلا وقتی ما در سرانه مصرف دارو، کشور بیستم هستیم می توانیم به اینکه الگوی مصرف کلی ما چندان صحیح نیست، حکم کنیم!

معمولا عواملی ما را در الگوی مصرف محدود می کنند اما به فرض از میان رفتن این عوامل محدود کننده آیا مجازیم مثلا هرچه قدر دوست داریم مصرف کنیم یا در این ملزم به رعایت مواردی هستیم. بر این اساس این عوامل را به دو گروه هستها و بایدها در الگوی مصرف تقسیم می کنم. گروه هستها عواملی هستند که در مصرف تاثیرگذارند و گروه بایدها عواملی هستند که در مصرف مدنظر قرار گیرند.
هستها:
۱- سطح درآمد: همانگونه در هرم مزلو تفضیلاً توضیح داده شد انتظار می رود با افزایش درآمد موارد بالای این هرم مورد توجه قرار گیرد. اگر خانواده با درآمد متوسط رو به پایین بیشتر به فکر امرار معاش و اطفای نیازهای اولیه خود هستند، انتظار می رود که در خانواده ای با سطح درآمدی بالاتر، موضوعاتی مانند تفریحات، مسافرت و چیزهایی از این دست مطمح نظر قرار گیرد.
۲- موقعیت اجتماعی: ممکن است خانواده ای از سطح درآمدی بالا به سطح درآمد پایینتر افول پیدا کنند اما معمولا در سبک زندگی آنها تغییر خاصی اتفاق نیافتد و آن را از محلی مانند استقراض تامین کنند.
۳- نگرش به مسائل اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و جغرافیایی و اقتصادی: اگر تا پیش از این می توانستیم از الگوی مصرف دقیقتر بسیاری از حقایق را پیش بینی کنیم، احتمالا امروز توفیق کمتری خواهیم داشت. خاطره جالب از سالها قبل را به خاطر دارم که یک به اصطلاح بازاری با تعجب تعریف می کرد که موقع ناهار، من و کارگر مغازه هر دو یک غذا سفارش می دهیم! امروز به نیکی شاهد آن هستیم که گوشی های هوشمند مثلا مدیر و احیانا کسی در رتبه سازمانی پاینتر، مثل هم و چه بسا از آن فروتر است. در این لطیفه ها، نکته های مهمی در مورد اهمیت نگرش به مسائل گوناگون، پنهان است. نوع نگاه مادربزرگ من به چیزی مثل نان، شباهتی به نگاه من به آن ندارد. به نظر می رسد نگاه پسر من به این مقوله حتی از این دو نیز دورتر و غریبه تر باشد!
۴- سیاستهای دولت: مثلا وقتی دولتی در خصوص کالایی مثل بنزین یارانه می دهد، انتظار می رود که میزان مصرف بنزین کمتر مورد توجه قرار گیرد و با تغییر سیاست های انقباضی در این خصوص، به وضوح شاهد تغییر الگوی مصرف باشیم.
۵- استانداردهای مصرف: مثلا کم کم پذیرفته ایم برای سلامتی استخوانمان، بهتر است نوشابه کمتری یا شیر بیشتری مصرف کنیم.
۶- سن: بدیهی است که الگوی مصرف یک نفر در سنین مختلف متفاوت است. مثلاً مصرف آب میوه، میوه، گوشت، دسر، آبنبات، شیر و … با عبور از دوران کودکی به نوجوانی و جوانی به چیزهایی دیگر تغییر یابد. در سنین بالاتر با توجه به ملاحظات سلامتی، سرانه مصرف بسیاری از چیزها به شدت تغییر می کند.
۷- جنسیت: میزان توجهی که احتمالاً بانوان به هزینه های مرتبط با زیبای دارند احتمالاً با مردان متفاوت است.
۸- تاثیر رسانه ها: مثلا صاحبان کسب و کار با مدد گرفتن از تکنیک های مارکتینگ به دیگران القا می کنند که اگر فلان چیز را به این میزان مصرف نکنید، چیزی کم دارید.
بایدها:
۱- مصرف پایدار (منافع شخصی): این در طبقاتی از ما به فرهنگ مبدل شده است که بهتر است به جای افراط در مصرف مثلاً غذایی و بتبع آن بیماری های ناشی از آن و لاجرم محرومیت در آینده، در رعایت اعتدال کوشید.
۲- رعایت حقوق نسلهای بعدی و منافع دیگران: حتی اگر فرض کنیم هیچ محدودیت بودجه ای نداریم احتمالاً باز نمی توانیم با خود کنار بیاییم که در مصرف بعضی چیزهای آنقدر افراط کنیم که موجب محرومیت دیگری از آن شویم. موضوع محوری آب این اهمیت را به نیکی در میان ما یافته است.
۳- واردات و صادرات: انتظار می رود که در مصرف اقلام و انتخاب برندها موضوع با اهمیت تولید ملی را به دلیل تبعات و پیامدهای آن دور از نظر نگیریم.

الگوی صحیح مصرف:
همانطور که به اختصار آمد، الگوی صحیح مصرف متصور است. شاخص هایی که با آن می توانیم الگوی مصرف را ارزیابی کنیم عبارتند از:
۱- مصرف سرانه
۲- سهم از بودجه خانوار
۳- مخارج سرانه
برای فهم بهتر این سه شاخص، با بازگشت به همان مثال روغن، نظر شما را به آمارهای ذیل جلب می کنم:به استناد مقاله با ارزش جناب آقای حامد رفیعی با عنوان تاثیر مدیریت اقتصاده خانواده بر الگوی مصرف، ایرانیان با مصرف سرانه ۱۷ کیلوگرم روغن در سال، ۳۰ درصد بیشتر از میانگین جهانی روغن مصرف می کنند. نیمی از این میزان به روغن مایع تعلق دارد. جالب توجه است که برخی کشورهای اروپایی مانند هلند، سوییس و آلمان حدود ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم روغن مصرف می کنند.
در ایران ۶.۹ درصد از بودجه غذایی خانوارها به روغن اختصاص می یابد. این در حالی است که سهم در جهان حدود ۴/۴ درصد از بودجه غذایی خانوارها است و این سهم از بودجه خانوار در هفت کشور صنعتی به ۱/۲ درصد از بودجه غذایی خانوارها تقلیل می یابد و در کشورهای آسیای شرقی به دلیل نوع فرهنگ تغذیه ای و عمومیت استفاده از غذای آبپز این میزان به ۰.۶۶ درصد از بودجه غذایی خانوارها می رسد.
برای توضیح بیشتر این شاخص ها در مثال دیگری نظری می اندازیم به مصرف میوه و سبزیجات. مصرف سرانه این گروه در ایران، ۴ برابر استاندارد جهانی است. این گروه با سهم ۹.۷ درصدی از سبد مصرفی خانوار، هفتمین اولویت خانواده های کم درآمد تر و دومین اولویت خانواده مرفه تر است. اما این دو شاخص با شاخص سوم بهتر تحلیل می شود. مخارج سرانه سبد میوه و سبزیجات نزد خانواده های مرفه تر ۱۰ برابر مخارج سرانه خانواده های کم درآمدتر است.

راهکارهایی برای رعایت الگوی صحیح مصرف:
در چهار جلسه قبل کوشیده شد که در این خصوص با تشریح و پیشنهاد ابزارهایی که عموماً در اداره کسب و کارها استفاده می شوند به این مهم پرداخت. دوستانی که جلسات ما را پیگیری می کنند به خاطر دارند که در جلسه اول با توضیح مفاهیم مدیریت، اقتصاد و خانواده و پیشنهاد ابزار هزینه-فایده و چرخه موسوم به دمینگ (PDCA) توضیح داده شده که مثلا در یک سفر چگونه می توان با یک بودجه یکسان ولی برنامه ریزی، اجرا، کنترل و اقدام اصلاحی موثر، خروجی بهتری را کسب کرد. در جلسه دوم با طرح ۵ سناریو کوشیدیم که تفاوت مدیریت اقتصاد خانواد و خساست و سختگیری را بیان کنیم. در جلسه سوم با توضیح بیشتر مفهوم هدفگذاری به عنوان مولفه کلیدی فرایند مدیریت و ویژگیهای کلیدی هدف یعنی:
– مشخص (Specific) دقیق، واضح، شفّاف و مکتوب باشد.
– قابل اندازه گیری (Measurable) و کمی باشد.
– قابل پذیرش (Acceptable) و دردسترس، خیلی بزرگ، امّا دست یافتنی باشد!
– با سایر اهداف مرتبط (Relevant) باشد.
– دارای زمابندی (Timely) و قابل تفکیک و انعطاف پذیر باشد
بر این امر تاکید گردید. و در جلسه قبل با طرح سه گانه نیاز، خواسته و تقاضا، با خدمت گرفتن هرم مزلو و مدل خودپنداره راجز، راهکاری برای خودآگاهی بیشتر در امر تصمیم گیری به کار گرفته شد.
Aw, this was a very good post. Spending some time and
actual effort to generate a good article… but what
can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get nearly anything done.
I’m truly enjoying the design and layout of your site.
It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
for me to come here and visit more often. Did
you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish
be delivering the following. unwell unquestionably
come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield
this increase.
You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really
something which I think I would never understand.
It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next
post, I’ll try to get the hang of it!
Greetings from California! I’m bored at work so I decided to check out
your website on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you
provide here and can’t wait to take a look when I get home.
I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile ..
I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!
Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out
and say I genuinely enjoy reading through your blog posts.
Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
Many thanks!
Outstanding quest there. What happened after?
Good luck!
Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog
and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
After all I’ll be subscribing to your feed and I
hope you write again soon!
Wow, this paragraph is pleasant, my younger sister is analyzing such things, therefore I am going to let know her.
Hi there Dear, are you truly visiting this site
daily, if so after that you will definitely obtain pleasant experience.
Hi there! I understand this is kind of off-topic however I needed to ask.
Does running a well-established website like yours require a lot
of work? I am completely new to running a blog however I do write
in my journal every day. I’d like to start a blog so I will
be able to share my own experience and views online.
Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring
blog owners. Thankyou! adreamoftrains web hosting providers
Hey there! Someone in my Myspace group shared this site
with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will
be tweeting this to my followers! Terrific blog and fantastic design.
Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger,
and I was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to trade strategies with others, be sure to shoot
me an email if interested.
After going over a few of the articles on your website,
I seriously like your technique of blogging.
I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the
near future. Please check out my web site as well and let me know
how you feel.
Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site?
The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your
broadcast provided bright clear concept
Wow, that’s what I was looking for, what a data!
present here at this website, thanks admin of this web site.
This website was… how do I say it? Relevant!!
Finally I’ve found something that helped me. Thanks!
What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how about unexpected feelings.
Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s blog link on your page
at appropriate place and other person will also do similar in favor of you.
I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable
for me to come here and visit more often. Did
you hire out a developer to create your theme?
Fantastic work!
I know this website provides quality depending articles and extra data, is there any other website which provides
such data in quality?
Hi there to every one, the contents present at this website
are really amazing for people experience, well, keep up the nice work fellows.