ولایت یا دوستی

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
خیلی بد خیلی خوب
۵,۰۰ امتیاز از ۳ رای
Loading...

بررسی حادثه غدیر در آرای شیعه و سنی

پیامبر (ص) در قرآن دو جا مورد تهدید قرار می گیرد:
یکی آنجا که نص کتاب مقدس تاکید می کند که اگر پیامبر (ص) به خداوند نسبت دروغی از طرف خود به جز آنچه بر او وحی می شود دهد رگ قلبش را پاره می شد (حاقه ۴۴-۴٧) و دیگری در جایی که وحی مهمی را به که معنای إکمال دین است که اگر به دلیلی مثل تبعات احتمالی آن انجام ندهد گویی رسالت خود را تمام و بالغ نکرده است. (مائده ۶٧).
به گواهی تاریخ، این آیه از شمار آیات واپسین وحی شده به پیامبر خاتم (ص) است و بعد از انجام این امر خطیر از یاس کافران و کامل شدن دین و اتمام نعمت خود سخن می گوید! (مائده ٣) اگر به تواتر غیرقابل انکار اتفاقات حج آخرین پیامبر خاتم (ص) بپردازیم که به خوبی در کتاب مستطاب الغدیر با ارجاعات به روایات أهل تسنن گردآوری شده است نمی توان از ارتباط این دو آیه و پیامی که پیامبر (ص) برای ابلاغ آن، این همه وسواس و تانی به خرج می دهد، إغماض کرد. پیامبر (ص) با دشواری فراوان منتظر نامدگان می ماند و رفتگان را باز می گرداند و خطبه مهم غدیر را تقریر می کند، آنهم با مقدمات قابل توجه که پس از علی (ع) را أمیرالمؤمنین و مولای کسانی که خود مولای آنهاست، می خواند و أطاعت از او را بر همگان که به تفضیل بر می شمرد واجب می کند. او به همین بسنده نمی کند و پس از آن از یکایک حضار برای این نصب و معرفی بیعت می گیرد، کاری که سه روز به طول می انجامد! اگرچه میان ما و برادران أهل تسنن ما در تفسیر و معنای مولا اختلاف نظر وجود دارد اما برهان ساده عقلانی برای رفع آن وجود دارد: پیامبر (ص) برای هر چیزی غیر از نصب جانشین خود، حتی به تفسیر برادران أهل تنسنن چیزی مثل توصیه به دوستی با علی (ع) این همه دشواری بزرگترین جمعیت مسلمانان تا آن زمان متحمل کرده باشد، منطقی و عاقلانه نیست و بی تردید مورد انتقاد واقع می گشت. سووال کسانی که بعد از این خطبه از او در خصوص وحیانی یا نظر شخصی او بودن این نصب سووال می کنند نیز برهان دیگری دال بر چیزی فراتر از یک دوستی ساده است! در نظر بگیرید در آن دشواری جمعیت کثیری را گرد هم بیاورید که با فلانی دوست باشید!! و سه روز آن ها را برای تعهد به این دوستی معطل نگه داری و از آنها برای آن بیعت و تعهد بگیری! حقیقتا بسیار دور از ذهن خواهد بود.
ساده انگاری است که واقعه ای به گواهی آیات قرآن و قرائن تاریخی این سان پر اهمیت را به منظور توصیه به امری مستحب و تاکید بر دوستی بدانیم و یا نصب جانشین برای پیامبر در واپسین روزهای حیات شریفش را یک نظر شخصی و نصب خانوادگی ساده.

کلمات کلیدی